Odchudzanie nie zawsze musi wiązać się z okropnymi, wyniszczającymi nasz organizm dietami, czy morderczymi ćwiczeniami na siłowni. Wystarczy skorzystać z kilku bardzo prostych wskazówek, aby znacznie zmniejszyć kaloryczność naszych najbardziej ulubionych potraw.
1. Stosuj zamienniki
- Tłustą śmietanę zastąp jogurtem naturalnym
- Białe pieczywo zamień na chleb pełnoziarnisty, który zawiera wysoką dawkę błonnika pokarmowego
- Czerwone mięso zastąp rybami lub drobiem
- Słodkie napoje zastąp wodą mineralną, świeżowycisniętymi sokami lub herbatami
- Pełnotłuste sery zastąp ich odmianami w wersji light
- Słone przekąski zamień na zdrowe i pyszne rodzynki, pestki dyni lub słonecznika
2. Unikaj stosowania tłuszczu
Smażenie na głębokim tłuszczu możesz zdecydowanie zastąpić grillowaniem, czy gotowaniem na parze, które doskonale nadaje się zarówno dla mięsa, jak i warzyw.
3. Unikaj cukru oraz soli
Staraj się zmniejszyć ilość spożywanej soli przynajmniej o połowę. Możesz z powodzeniem zastąpić ją mieszanką ziół takich jak oregano, czy bazylia. Uwaga! Popularne kostki rosołowe oraz przyprawy uniwersalne niemalże w całości składają się właśnie z soli.
Cukier zastąp natomiast naturalnym miodem lub słodzikami. Zamiast tych sztucznych, opartych np. na chemicznym aspartamie, sięgnij po naturalny słodycz w postaci liści stewii.