Można by pomyśleć, że wybierając kurację odchudzającą powinniśmy zwrócić uwagę jedynie na to, czy będzie skuteczna i czy damy radę wytrzymać na zalecanej w niej diecie. Otóż w rzeczywistości nie jest to takie proste, a uwagę należy zwrócić jeszcze na wiele innych czynników, bardzo istotnych dla zdrowego, bezpiecznego odchudzania. Wśród nich nawet tak „głęboki” aspekt, jak grupa krwi. Zależności między dietą a grupą krwi opracował dr Peter J. D’Adamo i do dzisiaj stosowane jest to, jako najlepszy wykładnik tej relacji. A okazuje się, że relacja ta ma bardzo istotny wpływ na to, czy dana dieta zadziała, czy też nie. Jeśli chociaż raz przemknęło nam przez myśl pytanie, czemu dieta stosowana przez kogoś znajomego, nie działa tak samo efektywnie na nas, być może odpowiedź leży w zależnościach dr D’Adamo. Zacznijmy od tego, jak określa się grupę krwi? Każda z nich cechuje się obecnością innego antygenu w czerwonych komórkach i to od niego pochodzi jej nazwa. Kiedy do krwi dostaje się inny antygen, organizm wytwarza przeciwciała, które wiążą ze sobą antygeny – jest to proces aglutynacji – przez co zbijają się one w większe ciała, łatwiejsze do usunięcia. Zazwyczaj są to antygeny wirusów, bakterii i pasożytów. Najczęściej… Zdarza się jednak, że antygen zawarty jest w żywności, jaką spożywamy. Niektóre rodzaje pożywienia prowadzą do aglutynacji komórek określonych grup krwi, a więc są dla niej szkodliwe, jednocześnie pozostając bezpieczne dla innych grup. Kiedy niezgodne z antygenem związki znajdą się w naszym organizmie, wędrują tam, gdzie powinny – do wątroby, nerek, żołądka, mózgu, etc. – z tą różnicą, że przeciwciała traktują je, jako zagrożenie. Dochodzi do aglutynacji, w efekcie czego pojawić się mogą objawy chorobowe. Na szczęście dokładnie wiadomo, jak podzielić produkty na odpowiadające poszczególnym grupom krwi tak, by nie szkodziły, a pomagały. Generalnie dzieli się je na szkodliwe, neutralne i wskazane, przy czym te pierwsze należy starać się wyeliminować całkowicie, natomiast pozostałe dwie grupy można jeść bez przeszkód. Oczywiście zjedzenie raz na jakiś czas produktu z grupy zakazanej nie doprowadzi do żadnych powikłań, ale dieta jest tym efektywniejsza, im więcej takich pokarmów z niej wyeliminujemy. Pytanie brzmi, czy tego typu dieta działa również odchudzająco? Oczywiście, że tak. Poprzez wyeliminowanie z organizmu toksycznych i szkodliwych substancji, nie tylko zwiększymy jego ogólną kondycję i odporność, ale damy mu również szansę na zrzucenie zbędnych kilogramów. Ponadto, tego typu dieta staje się z czasem swoistym stylem życia, dostarczając nam dużo energii, poprawiając samopoczucie i zmieniając odbiór własnego organizmu. Przyjrzyjmy się teraz podziałowi na poszczególne grupy krwi i zależne od tego żywienie, jakie należy stosować: GRUPA 0 Jest to prawdopodobnie najstarsza grupa krwi na świecie, a posiada ją ok. 43% ludności globu. Szacuje się, że pierwsi posiadacze grupy 0 żyli ok. 40 tys. lat p.n.e., a ich pożywienie stanowiła przede wszystkim dziczyzna, korzenie, owoce leśne i liście, przez co zyskali tężyznę fizyczną, silny układ immunologiczny oraz wydajny układ trawienny. Podobne cechy do dzisiaj dziedziczą ich potomkowie, zatem dla grupy 0 przeznaczona jest dieta wysokoproteinowa, w której białko należy równoważyć odpowiednimi ilościami warzyw i owoców. Osoby o grupie krwi 0 częściej narażone są na choroby autoimmunologiczne (artretyzm, zapalenia jelitowe, zespół przewlekłego zmęczenia), cechują się niskim poziomem hormonu tarczycy oraz niską tolerancją białek pochodzenia roślinnego oraz produktów mlecznych. Pokarmy podzielimy na podstawowe grupy i określimy ich miejsce w diecie osób z grupą krwi 0:
- mięso, ryby, owoce morza→ wskazane: baranina, cielęcina, jagnięcina, wątróbka, dziczyzna, łosoś, makrela, halibut, dorsz, pstrąg, sola, sieja, morszczuk, okoń, tuńczyk, śledź→ neutralne: bażant, kaczka, kurczak, przepiórka, królik, indyk, karp, flądra, krewetki, kraby, ślimaki, węgorz, kałamarnica→ niewskazane: szynka, bekon, wieprzowina, gęś, wieprzowina, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledź marynowany
- nabiał i jaja→ wskazane: klarowne masło→ neutralne: ser kozi, ser mozzarella, tofu, jogurty naturalne, feta, mleko sojowe, ser sojowy, masło→ niewskazane: lody, maślanka, kefir, mleko, ser biały, camembert, edamski, gouda, cheddar, ricotta, parmezan, serek wiejski, śmietana
- oleje i tłuszcze→ wskazane: olej z pestek dyni, oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego→ neutralne: olej słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy→ niewskazany: olej kukurydziany, bawełniany, kroszkowy, olej z orzechów ziemnych
- orzechy i pestki→ wskazane: orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni→ neutralne: kasztany, sezam, migdały, słonecznik→ niewskazane: nerkowce, pistacje, kokosy, orzechy brazylijskie
- rośliny strączkowe→ wskazane: bób, groch, ciecierzyca, soja, fasola biała, czerwona i szparagowa→ neutralne: sezam, słonecznik, migdały, kasztany→ niewskazane: fasole kidney i navy, pistacje, soczewica
- pieczywo→ wskazane: chleb esseński, chleb Ezekiela→ neutralne: chleb orkiszowy, chleb żytni, chleb z brązowego ryżu, chleb z mąki sojowej, pieczywo chrupkie→ niewskazane: pieczywo pszeniczne, wieloziarniste, maca, obwarzanki, pieczywo z otrębów pszenicy, chleb wysokobiałkowy
- zboża→ wskazane: gryka, orkisz, kasza, ryż i proso dmuchane, żyto, jęczmień→ neutralne: brak→ niewskazane: mąka owsiana i kukurydziana, otręby pszenne i owsiane, płatki kukurydziane, pszenica, owsianka, pasta z pszenicy
- makarony i ziarno→ wskazane: brak→ neutralne: makaron z karczocha, ryż biały, brązowy i dziki, kasza, gryka→ niewskazane: makaron grysikowy, kiełki pszenicy, owies, mąka pszenna
- warzywa→ wskazane: brokuły, cebula, cykoria, chrzan, papryka czerwona, boćwina, czosnek, dynia, jarmuż, kapusta włoska, kalarepa, por, szpinak, pietruszka, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska→ neutralne: cukinia, buraki, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, marchew, ogórki, koper, zielone oliwki, żółta i zielona papryka, pomidory, seler, rzodkiewka, sałata lodowa, szparagi → niewskazane: bakłażan, kalafior, brukselka, biała i czerwona kapusta, pieczarki, kukurydza, szczaw, ziemniaki, awokado
- owoce→ wskazane: śliwki, morele, figi→ neutralne: agrest, ananas, arbuz, banan, brzoskwinia, czarne winogrona, czerwona porzeczka, cytryny, daktyle czerwone, granat, grejpfrut, gruszka, jabłko, kiwi, limonki, maliny, mango, melon, morele, nektarynki, opuncja, papaja, persymona, porzeczka czarna i czerwona, winogrona zielone, wiśnie, żurawina→ niewskazane: pomarańcze, truskawki, mandarynki, rabarbar, jeżyny
- napoje→ wskazane: herbata z mięty, imbiru, lipy, dzikiej róży, woda sodowa, sok z ananasa, wiśni, śliwek→ neutralne: tymianek, rumianek, szałwia, herbata zielona, sok z grapefruita, winogron, żurawiny, pomidorów, marchwi, selera, ogórka, piwo, czerwone i białe wino→ niewskazane: napoje gazowane, czarna herbata, herbata z dziurawca, kawa, likiery deserowe, sok z kapusty, jabłek, pomarańczy
- przyprawy→ wskazane: curry, kurkuma, chleb świętojański, pietruszka, rodymenia, kelp→ neutralne: anyż, bazylia, biały i brązowy cukier, cząber, dżem i galaretki z owoców zalecanych, mięta, miód, mus jabłkowy, musztarda, papryka, pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, rozmaryn, estragon, gorczyca suszona, goździki, kardamon, kmin rzymski, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, mięta, sos sojowy, sosy do sałatek (niskotłuszczowe), sól, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tymianek, żelatyna→ niewskazane: gałka muszkatołowa, ketchup, cynamon, pieprz biały, pieprz czarny mielony, wanilia
Na podstawie listy można dobrać sobie odpowiednie do grupy krwi menu i trzymać się go, a na pewno organizm wyczuje różnicę i zacznie funkcjonować sprawniej, lepiej i zdrowiej. GRUPA A Prawdopodobnie wykształciła się wśród pierwszych plemion rolniczych prowadzących osiadły tryb życia i żywiących się przede wszystkim roślinami z własnej hodowli. Dzisiejsi przedstawiciele grupy A są narażeni na choroby cywilizacyjne, które nie dotykały ich przodków, powinni zatem jeść dużo świeżej, nieprzetworzonej żywności bogatej w proteiny dodające energii. Osoby z grupą A mają niższy poziom kwasy żołądkowego, przez co znacznie gorzej trawią białka i nabiał. Pokarmy podzielimy na podstawowe grupy i określimy ich miejsce w diecie osób z grupą krwi A:
- mięso, ryby, owoce morza→ wskazane: kurczak, indyk, karp, dorsz, łosoś, makrela, okoń, pstrąg, szczupak, sardynki, ślimaki→ neutralne: rekin, kraby, flądra, krewetki, węgorz, kałamarnice→ niewskazane: cielęcina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna, królik, parówki, kuropatwy, wątróbka, wędliny, wieprzowina, wołowina, łosoś wędzony, ośmiornica, marynowany śledź, sum
- nabiał→ wskazane: kefir, zsiadłe mleko, ser i mleko sojowe→ neutralne: jogurty owocowe i naturalne, kozie mleko, ser feta, mozzarella, kozi, ricotta→ niewskazane: mleko, masło, lody, maślanka, ser gouda, biały, brie, camembert, edamski, kremowy, parmezan, szwajcarski, serwatka, serek wiejski
- oleje i tłuszcze→ wskazane: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego→ neutralne: olej rzepakowy, olej z wątroby dorsza→ niewskazane: olej bawełniany, kukurydziany, krokoszowy, sezamowy, z orzeszków ziemnych
- orzechy i pestki:→ wskazane: orzeszki ziemne, masło orzechowe, pestki dyni→ neutralne: kasztany, mak, masło migdałowe i słonecznikowe, migdały→ niewskazane: orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje
- rośliny strączkowe→ wskazane: czerwona soja, fasola czarna i zielona, fasola pinto, fasola zielona → neutralne: bób, fasolka biała, fasolka pnąca i szparagowa, groszek cukrowy, zielony, w strączkach → niewskazane: ciecierzyca, fasolka czerwona, nerkowata, tamaryndy
- zboża→ wskazane: amarant, gryka, kasza → neutralne: jęczmień, mąka kukurydziana, owsianka, płatki kukurydziane, orkisz, otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany → niewskazane: kiełki pszenicy, otręby pszenne, pszenica, skrobia, ziemniaki
- pieczywo→ wskazane: chleb esseński i Ezekiela, chleb z mąki sojowej i kiełków pszenicy, ryżowe wafle → neutralne: bułki z otrębami owsa, bezglutenowy chleb, chleb orkiszowy, chleb z prosa, chleb żytni 100%, chrupki żytnie, grzanki kukurydziane → niewskazane: typowe angielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszeniczny, chleb wieloziarnisty, chleb z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy
- makarony i ziarno→ wskazane: gryka, kasza, makaron, mąka ryżowa i żytnia, owies
- → neutralne: makaron orkiszowy, mąka glutenowa, mąka graham, mąka jęczmienna, mąka z kiełków pszenicy, mąka orkiszowa, ryż basmati, ryż biały, brązowy i dziki → niewskazane: makaron grysikowy, makaron ze szpinaku, mąka biała i pełnopszenna
- warzywa→ wskazane: botwina, brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, marchew, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, czerwona soja, fasola czarna, czerwone i zielone rośliny strączkowe → neutralne: brukiew, brukselka, buraki czerwone, cukinia, glony morskie, grzyby, gorczyca, kalafior, kapusta pekińska, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kminek zwyczajny, kolendra, koper włoski, kukurydza, ogórek, oliwki zielone, pędy bambusa, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi → niewskazane: brak
- owoce→ wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryny, figi, grapefruit, wiśnie, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki, żurawina → neutralne: agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, kiwi, limonki, maliny, melony, nektarynki, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, winogron → niewskazane: banan, mandarynki, mango, orzech kokosowy, pomarańcze, rabarbar
- napoje→ wskazane: sok ananasowy, z ciemnej wiśni, z marchwi, winogronowy, morelowy, selerowy, z suszonej śliwki, grejpfrutowy, woda z cytryną, czerwone wino, herbata zielona, bezkofeinowa kawa, żeń-szeń dziurawiec, rumianek, Napoje neutralne: napój i sok jabłkowy, sok z kapusty, ogórkowy, winogronowy, żurawinowy, białe wino, mięta → neutralne: brak→ niewskazane: sok pomarańczowy, pomidorowy, Coca Cola, czarna herbata , alkohole destylowane, piwo, napoje gazowane
- przyprawy→ wskazane: czosnek, imbir, melasa, sos sojowy, musztarda → neutralne: ziele angielskie, bazylia, chrzan, cukier, curry, cynamon, czekolada, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miód, oregano, papryka, pietruszka, szafran, szałwia lekarska, sól, szczypiorek, tymianek, wanilia → niewskazane: kapary, octy, pieprz biały i czarny, żelatyna, majonez, ketchup
GRUPA B Pojawiła się prawdopodobnie na skutek mutacji genowych spowodowanych zmianami klimatycznymi, ok. 10-15 tys. lat p.n.e. w okolicach Himalajów. Grupę rozprzestrzenili wędrujący Mongołowie, których dieta opierała się przede wszystkim na mięsie i produktach mlecznych. Cechowała ich wysoka odporność oraz doskonale funkcjonujący układ immunologiczny. Dzisiejsi posiadacze grupy B mogą jeść właściwie większość potraw, a ich dieta jest najmniej restrykcyjna i ograniczona – są jedyną grupą w pełni tolerującą produkty mleczne. Pokarmy podzielimy na podstawowe grupy i określimy ich miejsce w diecie osób z grupą krwi B:
- mięso, ryby, owoce morza→ wskazane: baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso królika,halibut, dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, szczupak, morszczuk, morski pstrąg, oceaniczny okoń, sardynka → neutralne: bażant, cielęcina, indyk, wątroba, wołowina, karp, kałamarnica, sieja, łosoś, okoń (także srebrny), przegrzebki, pstrąg tęczowy, rekin, sum, śledź, tuńczyk → niewskazane: bekon, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, przepiórka, serca, wieprzowina, barakuda, homar, ostrygi, ośmiornice, raki, kraby, krewetki, małże, ślimaki, węgorz, wędzony łosoś
- nabiał→ wskazane: chude lub półtłuste mleko, jogurty, kefiry, kozie mleko, ser typu farmer, feta, mozzarella, owczy, wiejski → neutralne: maślanka, mleko sojowe, ser: biały, brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, serwatka, sojowe mleko → niewskazane: amerykański ser, lody, ser typu blue
- oleje→ wskazane: oliwa z oliwek → neutralne: olej lniany i olej z wątroby dorsza → niewskazane: olej bawełniany, kukurydziany, kroszkowy, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, olej z orzeszków ziemnych
- orzechy i pestki→ wskazane: brak → neutralne: kasztany jadalne, migdałowe masło, migdały, orzech brazylijski, orzeszki liczi, orzech włoski → niewskazane: masło sezamowe, słonecznikowe, orzechowe, orzechy nerkowca, orzechy pinii, orzechy pistacjowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam
- rośliny strączkowe→ wskazane: fasolka Limańska, navay i nerkowata→ neutralne: bób, biała, zielona i czerwona fasola, fasola copper, pnąca, sojowa, fasolka szparagowa, groszek strąkowy, groszek zielony → niewskazane: fasola czarna, groszek czarne oczko, ciecierzyca, fasola pinto, różne gatunki soczewicy
- zboża→ wskazane: otręby owsiane, ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany, orkisz → neutralne: granola, pasta ryżowa → niewskazane: gryka, jęczmień, kasze, mąka kukurydziana, otręby pszenne, płatki kukurydziane, żyto
- pieczywo→ wskazane: chleb esseński i Ezekiela, chleb z brązowego ryżu, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie typu Wasa → neutralne: bułki z otrębami owsa, bezglutenowy chleb, chleb z mąki sojowej, orkiszowy, wysokobiałkowy (niepszeniczny)→ niewskazane: kukurydziane bułki, chleb z pszennych otrębów, chleb wieloziarnisty, żytni 100% chleb, chrupki żytnie, obwarzanki, chleb z pszenicy
- makarony i ziarno→ wskazane: mąka ryżowa i mąka z owsa → neutralne: makaron grysikowy, szpinakowy, biała mąka, mąka orkiszowa, ryż basmati, ryż biały i ryż brązowy → niewskazane: ryż dziki, gryka, kasza, makaron z karczocha, mąka glutenowa, jęczmienna, pszenna, żytnia
- warzywa→ wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta, kalafior, marchew, pietruszka, papryka, słodkie ziemniaki → neutralne: cebula, chrzan, cukinia, czosnek, cykoria, glony morskie, grzyby, imbir, kalarepa, kapusta pekińska, koper (także włoski), ogórek, pędy bambusa, pieczarki, por, rzepa, sałata lodowa i rzymska, seler, szparagi, szpinak, ziemniaki → niewskazane: awokado, dynia, karczochy, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewka
- owoce→ wskazane: ananas, banan, papaja, śliwki, winogrona, żurawina → neutralne: agrest, arbuz, borówka, brzoskwinia, cytryna, daktyle, figi (także suszone), grejpfrut, gruszka, jabłka, jeżyny, kiwi, limonka, maliny, mandarynki, mango, melony, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, rodzynki, śliwki suszone, truskawki, wiśnie → niewskazane: granat, opuncja, kokos, rabarbar
- napoje→ wskazane: sok ananasowy, sok z kapusty, z winogron, z żurawiny, szałwia, zielona herbata, żeń-szeń → neutralne: sok wiśniowy, grapefruitowy, jabłkowy, marchewkowy, morelowy, ogórkowy, pomarańczowy, selerowy, dziurawiec, mniszek, rumianek, wino, piwo, kawa → niewskazane: sok pomidorowy, herbata z lipy, Coca Cola i inne napoje gazowane, alkohole destylowane, woda sodowa
- przyprawy→ wskazane: curry, chrzan, imbir, pietruszka → neutralne: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, ziele angielski, anyż, bazylia, cukier, cząber, czekolada, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kapary, kminek i kmin, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, majonez, marynaty, mięta, miód, musztarda, ocet (wszystkie rodzaje), oregano, papryka, pieprz czerwony i ziarnisty, sos sojowy, sól, szafran, szałwia, szczypiorek, tymianek, wanilia → niewskazane: cynamon, czarny i biały pieprz, ketchup, żelatyna
GRUPA AB Ta grupa jest najmłodszą ze wszystkich grup krwi – powstała ok. 1500 lat temu, na skutek genetycznego połączenia grup A i B. Występuje niezwykle rzadko, szacunkowo posiada ją jedynie 3.5% populacji na całym świecie. Osoby posiadające tę grupę wykazują cechy charakterystyczne dla obu z nich, dlatego sposób żywienia powinien być wypadkową. Osoby z grupą krwi AB powinny stosować się do zalecanych, neutralnych i niezalecanych potraw figurujących w jadłospisach obu tych grup, z jednym wyjątkiem – mogą bez przeszkód jeść pomidory, oraz ograniczyć ilości spożywanego mięsa na rzecz warzyw. PODSUMOWANIE Jak widać, dieta dostosowana do grupy krwi może przynieść wiele korzystnych efektów, jest również całkiem zróżnicowana i dająca pole do kulinarnych popisów.