Strona główna Zdrowie Niski indeks glikemiczny = zdrowy organizm

Niski indeks glikemiczny = zdrowy organizm

1756
0
PODZIEL SIĘ

Podczas komponowania planu żywieniowego zwraca się uwagę na wiele elementów – kaloryczność potraw, ich wpływ na stan organizmu, dostępność, trudność przygotowania, etc, etc. Często zapomina się jednak o bardzo ważnym aspekcie, jakim jest ich indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny określa wpływ danego pokarmu na poziom glukozy we krwi po 2-3 godzinach od jego spożycia, czyli średni procentowy wzrost stężenia glukozy po spożyciu porcji produktu zawierającego 50 g przyswajalnych węglowodanów, w skali do 100%. Badania wykazały, że średnia wartość w reprezentatywnej grupie osób jest powtarzalna, a nawet jeśli wśród badanych były osoby chorujące na cukrzycę, ich średnia była taka sama, jak u osób zdrowych. Jaki ma to wpływ na dietę? Planowanie diety nie jest łatwe, a kiedy w grę wchodzi indeks glikemiczny, staje się jeszcze trudniejsze, ale warto wziąć go pod uwagę. Współczynnik IG jest różny dla różnych produktów, nawet w obrębie tej samej grupy (np. różne rodzaje ryżu mają inny IG), w dodatku podlega znaczącym zmianom w zależności od procesu obróbki. Generalnie, im wyższy IG, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu, jednak produkty o wysokim IG powodują zarówno duży szczytowy wzrost poziomu cukru, jak i jego szybki spadek. Produkty o niskim IG są doskonałe do kontrolowania poziomu cukru, np. u osób cierpiących na cukrzycę. Zalecane są również dla osób zdrowych, ponieważ powodują mniejsze wydzielanie insuliny, a to pomaga ograniczyć napady głodu. Uznaje się, że najbardziej korzystne są produkty, których IG wynosi 60 punktów. Żeby obliczyć IG danego posiłku, należy zsumować ilości węglowodanów z każdej części składowej, następnie określić ich procentowy udział w węglowodanach całego posiłku, pomnożyć je przez indeksy glikemiczne poszczególnych produktów i zsumować – wtedy otrzymamy IG całego posiłku. Jeżeli chcemy stosować dietę o niskim IG, powinniśmy spożywać dużo nasion roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego przemiału, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby. W Europie szczególną popularnością cieszy się tzw.