Strona główna Kuchnia Naturalne wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej

Naturalne wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej

408
0
PODZIEL SIĘ

Będąc na diecie, nie zawsze udaje się łatwo doprowadzić organizm do stanu, w którym zacznie efektywnie spalać tkankę tłuszczową w szybkim tempie. Można go wspomóc, włączając do jadłospisu odpowiednie składniki naturalnie przyspieszające odchudzanie, a jednocześnie będące doskonałym uzupełnieniem każdej kuracji odchudzającej.

Najpopularniejszym owocem przyspieszającym odchudzanie jest oczywiście grejpfrut, od lat polecany przez ekspertów w dziedzinie odchudzania. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie połówki owocu do każdego posiłku – badania wykazały, że przy takim wykorzystaniu tego cytrusa można zgubić nawet 7 kg w ciągu 3 miesięcy, podczas gdy bez niego zaledwie 1-2. Innym korzystnym przedstawicielem owocowego świata jest awokado, chroniące przed niekorzystnym wpływem cholesterolu dzięki wysokiej zawartości nienasyconego kwasu tłuszczowego. Ponadto, zawiera lipazę, niezbędny do spalania tłuszczu enzym, na którego niedobór cierpią często osoby z nadwagą. Pomocne są również rośliny strączkowe, będące źródłem białka, błonnika, żelaza oraz licznych witamin. Istotną zaletą jest to, że zapewniają długie uczucie sytości oraz pomagają w utrzymaniu szczupłej figury.

Oprócz owoców i warzyw, odchudzanie mogą wspomagać również produkty mleczne i mięso. Zawarty w nabiale wapń bardzo dobrze wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, szczególnie tej w okolicach brzucha. Największą skutecznością charakteryzują się produkty chude lub półtłuste, a nie – jak można by podejrzewać – odtłuszczone. Wśród potraw mięsnych powinny dominować tłuste ryby (makrela, łosoś, śledź), które są najbardziej sycące i najzdrowsze. Natomiast chude mięso dostarczy niezbędnych organizmowi białek, jak również cynku, żelaza i witamin.

Bardzo dobry wpływ na odchudzanie ma też zielona herbata, jednak musi być zaparzona zgodnie ze „sztuką”, czyli nie powinno się jej zalewać wrzątkiem, gdyż straci wtedy wszystkie właściwości. Korzystne jest przyprawianie potraw odpowiednimi dodatkami, np. chili, bogatemu w kapsaicynę. Generalnie większość ostrych przypraw uznawanych jest za niezwykle skuteczną broń w walce z tkanką tłuszczową. Dobrze, więc przyprawić posiłek czarnym pieprzem, papryczkami jalapeno czy curry.