Strona główna Kuchnia Hit dietetyczny – ocet jabłkowy

Hit dietetyczny – ocet jabłkowy

457
0
PODZIEL SIĘ

Ocet jabłkowy stał się niedawno bardzo popularnym środkiem odchudzającym, do tego stopnia, że powstała nawet dieta oparta na jego stosowaniu. Co najlepsze, jest to produkt, który możemy przygotować sami w domowym zaciszu – wystarczy odrobina cierpliwości i wysiłku. Są 3 najpopularniejsze sposoby na przygotowanie octu jabłkowego: Sposób 1: Kilka jabłek kroimy razem ze skórą i gniazdami nasiennymi. Kawałki wrzucamy do słoika, zalewamy przegotowaną wodą z cukrem (1 łyżka cukru na 1 szklankę wody), a następnie zamykamy gazą i odstawiamy na 4 tygodnie, żeby owoce mogły sfermentować. Co jakiś czas należy zamieszać wszystko drewnianą łyżką. Kiedy pienienie się ustanie, przelewamy płyn przez gazę i przechowujemy w chłodnym miejscu. Sposób 2: Kilogram jabłek ścieramy na tarce wraz ze skórą i gniazdami. Kawałki zalewamy litrem wody osłodzonym miodem lub cukrem (ok. 200g), dodajemy 20 g drożdży i 40 g pokruszonego chleba razowego. Słoik zamykamy płótnem i odstawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu na 30 dni. Co jakiś czas należy zamieszać wszystko drewnianą łyżką. Gdy ocet jest gotowy, rozlewamy go do naczyń i przechowujemy w chłodnym miejscu. Sposób 3: Kilogram jabłek miksujemy w sokowirówce, masę zalewamy 5 szklankami wody, dodajemy kawałek razowego pieczywa, 100 g cukru i 10 g drożdży. Wszystko umieszczamy w słoiku zamkniętym gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni. Każdego dnia trzy razy mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Po 10 dniach ciesz odlewamy i zostawiamy na kolejne 45 dni w celu fermentacji. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy? Przede wszystkim, zawiera duże ilości minerałów i witamin (potas, sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, B, C, E, P, beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy), dzięki którym doskonale reguluje pracę układu pokarmowego i wydalniczego, jak również wpływa na stan układu krwionośnego i odpornościowego. Ponadto, usuwa toksyny, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji. Dzięki zawartości mikroelementów, przyczynia się do zrównoważenia gospodarki kwasowo-zasadowej. Podstawowe zasady diety octowej są takie, jak przy każdej innej kuracji odchudzającej – przede wszystkim należy odstawić potrawy tłuste i słodkie, zastępując je owocami i warzywami. Dodatkowo, trzy razy dziennie, w tym raz na czczo, wypija się szklankę roztworu octu jabłkowego z wodą, w proporcjach 2 łyżki octu na szklankę wody. Już po kilku tygodniach wyraźnie widoczne jest zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Co jakiś czas niezbędna jest tygodniowa przerwa, by nie nadwyrężyć żołądka. Niedopuszczalne są głodówki, nie powinno się też przekraczać zalecanych dawek dziennych octu.